Zkažené jídlo, drahá léčba. Kvůli salmonelóze vyhledá každoročně lékaře několik tisíc Čechů

 3. 7. 2025 | Tiskové zprávy

Slunce, koupání, cestování a taky … infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. V letních měsících je riziko této infekce nejvyšší. Vloni se o tom přesvědčilo přes 4000 klientů VZP ČR, kteří museli vyhledat lékaře. Každý pátý pak skončil s diagnózou v nemocnici.

Mezi hlavní příznaky salmonelózy patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Zvýšené riziko infekce je v tomto období dáno zejména vyššími teplotami, nevhodným skladováním potravin, grilováním a cestováním. Přestože počet případů mezi pojištěnci VZP ČR dlouhodobě mírně klesá, bylo i vloni kvůli potížím způsobeným salmonelou ošetřeno 4054 klientů pojišťovny, z toho 839 skončilo
v nemocnici. Náklady na léčbu přesáhly 17 milionů korun.

Pojištěnci VZP, kteří se v uplynulých 5 letech léčili se salmonelózou

 Rok

Počet pacientů

Náklady v Kč

Počet akutních hospitalizací

2020

6 304

24 787 506

1 013

2021

5 791

23 142 845

987

2022

4 397

21 152 049

754

2023

4 116

18 594 296

782

2024

4 054

17 134 631

839

Inkubační doba infekce je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.K nákaze dochází u lidí nejčastěji po konzumaci tepelně nedostatečně upravených nebo kontaminovaných potravin, například vajec, masa, nepasterizovaného mléka či zmrzliny s obsahem syrových vajec,“ říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči a dodává: „V Česku jsou nejčastějšími místy přenosu veřejné stravování a letní oslavy, kde se griluje nebo připravují pokrmy venku a kde nejsou dodržovány přísně hygienické standardy.“

Většinu případů salmonelózy lze zvládnout ambulantně, případně v domácí péči. Základem je dostatečný příjem tekutin, u dospělých může jít až o 4 litry denně při silném průjmu. Vhodné jsou nesycené minerální vody bez příchuti, černý čaj nebo rehydratační roztoky. Pomoci mohou i volně dostupné léky proti průjmu.

Světová zdravotnická organizace dlouhodobě doporučuje dodržovat tzv. Pět klíčů k bezpečnějším potravinám:

  • udržovat čistotu při přípravě a manipulaci s jídlem,
  • oddělovat syrové a hotové potraviny,
  • důkladně tepelně upravovat všechny suroviny,
  • skladovat jídlo při bezpečných teplotách,
  • používat zdravotně nezávadnou vodu i suroviny.

Tato jednoduchá pravidla mohou významně přispět ke snížení rizika nákazy nejen salmonelou, ale
i dalšími potravinově přenosnými infekcemi.

V případě podezření na salmonelózu je důležité neodkládat návštěvu lékaře, aby byla včas stanovena diagnóza a zahájena odpovídající léčba.

Viktorie Plívová
tisková mluvčí